Zonerama – Proč jí používám?

Datum přidání článku 14. 11. 2019

Zonerama - Proč jí používám?

Určitě jste všichni řešili, jakým způsobem předávat fotky (nejen) klientům v digitální podobě, aby to bylo pro obě strany co nejjednodušší nejpříjemnější. Když jsem začínal, zkoušel jsem spoustu různých řešení. První byla nejspíš úschovna, která je sice pohodlná na rychlé odesílání, ale už není tak pohodlná na přijímání. Neustále jsem totiž musel řešit dotazy a připomínky typu „Stahoval jsem to dvě hodiny a teď to nejde rozbalit“ a nebo „Ta zásilka na úschovně už vypršela a chce to po mě obnovit pomocí SMS za 40Kč, můžeš to uploadnout znovu“? A tohle řešit fakt nechcete…a už vůbec ne, když se vám s tímhle problémem ozve pět lidí týdně. Druhá varianta, kterou jsem zkoušel, byla cloudová úložiště. Tím by se daly eliminovat oba problémy – např. dropbox i drive opravdu nemají problém se zabalením hromady souborů, jejich stažením a následným rozbalením. Dokonce ani nemusíte řešit „propadnutí“ zásilky, protože tam prostě ty soubory budou tak dlouho, jak dlouho je tam necháte. No ale to je ten kámen úrazu. Při větším množství dat se cloudové úložiště docela prodraží. A to vážně nejsem až tak šetřivej. Dropbox nabízí 3TB místa (to by mohlo rok dva vydržet) za 10 euro, což není nic hroznýho. Ale v podstatě to nenabízí nic moc navíc krom sdílení souborů.

A tak padla volba na online galerie. První, kterou jsem zkoušel a nějaký čas si i platil byla irista od Canonu – budiž jí země lehká, protože ani ne před měsícem se Canon rozhodl jí dál nepodporovat. Podle mě velká škoda, protože svoje uživatele a fanoušky určitě měla. Nevýhoda tedy je, že pokud chcete pohodlí a nemuset zpětně odmazávat odeslaná data (ano znovu problém „Ty fotky už tam nejsou, můžeš je nahrát znova?“), musíte platit. Zase to nejsou úplně velké částky, ale z dlouhodobého hlediska to prostě není ono a nakonec jste nuceni buď platit hodně a nebo zpětně odmazávat. A komu se chce?! Podobných služeb je opravdu velká hromada, některé se dají i propojovat s CRM systémy, což s sebou nese pár výhod. (O CRM systémech v jednom z příštích blogů) Ale většina funguje na stejném principu.

Nakonec mě známý upozornil na Zoneramu, kterou jsem už dříve zahlédl, protože používám Zoner Photo Studio X na prohlížení selekci fotek, ale nikdy jsem se o ní více nezajímal. Nyní ji využívám na odesílání alb už od letošního července a musím přiznat….neměnil bych! Zonerama je online galerie, kam můžete přidávat veřejně přístupná alba – tedy přístupná všem členům zoneramy. Ti můžou fotky lajkovat, prohlížet, inspirovat se, takže je tu i jakási možnost získání fanoušků nebo budování nějaké komunity. A největší síla je v možnosti přidávání skrytých alb. To jsou přesně ty, které chcete, aby neviděl nikdo jiný, než váš klient, kterému pošlete odkaz. Nahrát fotky tedy můžete přímo ze Zoner Photo Studio X a nebo klidně přes webové rozhraníVytvoříte si album, které můžete libovolně pojmenovat a následně můžete klientovi nasdílet toto album k prohlížení ale i ke stažení fotek v plné velikosti. A on ho může klidně dál sdílet se svou rodinou, přáteli, známými atd. – pokud chce. Samotné prohlížení je rychlé, galerie je fakt hezká, dá se i zapnout slideshow, takže si můžete galerii v podstatě pustit i na televizi a sjíždět fotky např. ze svatby. Při stahování se fotky taky zabalí, ale ještě jsem nezaznamenal problém jako u úschovny, že by někomu archiv nešel rozbalit. A tak dále, těch skvělých funkcí je tam vážně hromada. Při nejmenším doporučuju vyzkoušet a osahat si to rozhraní.

A teď to nejlepší. Zonerama je neomezená a je zadarmo! Nic neplatíte a fotek tam můžete mít třeba miliardu. Nemusíte si hlídat dostupné místo a zpětně odmazávat stará alba. Vaši klienti si je klidně můžou stáhnout za rok znovu. To ze zoneramy dělá i skvělou službu na zálohování fotek, že? Teď ať nám ty disky klidně shoří, máme Zoneramu!

A abych jen nechválil, tak pár věcí, které bych si od Ježíška přál, aby v Zoneramě vychytali. Reponsivita na obsluhu přes mobil není nic moc, šlo by vylepšit. Udělat aplikaci do mobilu by bylo vlastně ještě možná o dost lepší. A taky by bylo super mít možnost ze Zoneramy nějak rovnou posílat do tiskárny…..třeba propojení s KvalitniFotky.cz a napojení rovnou na můj provizní systém? :O Wow, to by bylo epický!

 

Výhody Zoneramy

Je neomezená (libovolné množství dat/fotek)
Je zadarmo
Je přehledná
Možnost skrytých alb, na které se dostane jen uživatel, který má odkaz
Možnost zaheslovat alba (přístup má jen ten, kdo má heslo)
Fotky v plné velikosti
Jednoduché stahování bez problémů s poškozeným archivem apod.
Je česky

Zonerama je super, ale nezapomeňte taky mrknout na moje aktuální vypsané kurzy a workshopy!