Recenze na FeiyuTech Vimble 2

Datum přidání článku 14. 1. 2020

Recenze na FeiyuTech Vimble 2

Asi víte, že docela dlouho řeším, jak si natáčet backstage videa z focení a workshopů, aby to vypadalo hezky a zároveň to nebylo komplikovaný. Už nějaký pátek zpět jsem pořídil Samsung Galaxy S7, abych mohl natáčet 4K a měl nějakou lepší stabilizaci a světe div se, nějak jsem neměl motivaci ho na backstage používat. Prostě to nebylo ono. Samozřejmě nejlepší by bylo používat foťák, ale to se prostě v tom frmolu nedá stíhat, do toho chcete fotit a furt to přepínat je prostě vopruz.

Tak se mi dostal do rukou gimbal pro mobily FeiyuTech Vimble 2 a já jsem zpozorněl! Pač to by mohlo bejt něco, co to mobilní video posune nějak tak, že by se mi to mohlo líbit. A fakt že jo! Ale nebudeme předbíhat.

Unboxing

Musím říct, že unboxingy čehokoliv mě fakt baví. I když jsem si objednal toaleťáky z Alzy, ani netušíte, jak mě bavilo je rozbalit a naskládat k záchodu. A u Vimble byl ten pocit daleko silnější! 🙂 Bílá voskovaná krabice působí fakt luxusně a ne jako něco levnýho. Čekal jsem, že jednotlivý díly budou vevnitř nějak naskládaný v krabičkách a ono ne! Uvnitř bylo luxusní polstrované pouzdro, takže mi spadla brada. V pouzdře má všechno svoje místo a vzhledem k tomu, že perfektně vyváženě srovnaný věci ve mě vyvolávají zvláštní uspokojivý pocit, tak se mi to nechtělo ani vybalovat. Ale vybalil jsem to. K samotnému gimbalu jsou tu kabely – jeden na nabíjení gimbalu a další nejspíš na nabíjení telefonu z baterie gimbalu, ale ty jsem nezkoušel, protože můj telefon to prostě vydrží! Pak je tu poutko, abyste si mohli gimbal nosit pověšený na ruce – k tomu mám osobní doporučení. Nenoste ho na poutku vysunutej, rozsekáte si telefon nebo se praštíte do rozkroku nebo oboje. Pak je tu stojánek, kterej je super na pořizování časosběrných videí a nebo když si potřebujete gimbal někam postavit, abyste si vzali pivko. No a ještě je tu manuál – ten sem jako správnej chlap vyhodil.

FeiyuTech Vimble 2

Gimbal působí fakt bytelně a ten pocit, když ho držíte, je celkem povědomý, takže hned sedí do ruky a skvěle se s ním pracuje 🙂 Úchyt pro telefon je pevnej a fakt nemusíte mít strach, že by z toho telefon vypadl. Nepůjčujte ale gimbal Zdendovi ze Sigmy, má moc velkej telefon a stejně se ho tam snaží nacpat. A když se mu to povede a zapne to, tak vám tím telefonem omlátí kloub gimbalu. Takže vždy si raději zjistěte, jestli máte správnou velikost telefonu, než něco takového pořídite. Vyvážení telefonu pro mě byla hračka, protože už mám zkušenost i s vyvažováním foťáku na gimbalu – to když zvládnete, dá vám to strašně moc výhod do života. Když po umístění a vyvážení telefonu gimbal zapnete, hned se umístí do takové ready polohy a můžete točit. Na těle gimbalu je joystick, kterým můžete foťák otáčet. Pod ním je tlačítko pro zapnutí a přepínání různých režimů a nižším tlačítkem zapínáte natáčení. Na boku je posuvník pro zoomování a zezadu je taková „spoušť“, pomocí které buď zamknete pohyb gimbalu a nebo vyresetujete do výchozí polohy. A bacha, celou hlavu lze vysunout jako selfie stick, což jsem nevěděl, než sem si všiml obrázku na krabici. A to je docela hustá věc, protože kromě self natáčení se s gimbalem můžete natáhnout do větší dálky, což je super, když třeba chcete natáčet někomu přes rameno nebo udělat záběr z výšky a podobně.

Appka

Asi nemusím zmiňovat, že žijeme v moderní digitální době, takže stabilizátor má vlastní aplikaci FeiyuON, přes kterou se dá nastavit krom nějakých základních scén všechno možný. Mobil se připojuje ke gimbalu přes bluetooth a aplikace hned gimbal našla. Jde tam nastavit například časosběrný video, což mám rozhodně v plánu vyzkoušet, ale ještě na to nějak nebyl čas. Tak až se mi to povede, tak vám se k tomu třeba hodím video 🙂 Úplně jsem se v nastavení appky nějak nešťoural, neměl jsem potřebu, protože všechno fungovalo od začátku skvěle. Celkově ale působí docela přehledně a jednoduše a je česko anglická, takže pokud neumíte úplně anglicky, spoustu věcí asi zvládnete uhádnout.

Shrnutí

Abych to teda shrnul, gimbal působí fakt kvalitně. Pouzdříčko na něj je super a až gimbal rozbiju (což nebude dlouho trvat nejspíš), tak budu pouzdříčko používat na něco jinýho. Fakt se mi hodně líbí, skoro stejně jako gimbal. Samotnej Vimble 2 je robustní, takže asi něco vydrží a nemusíte se bát, že by se vám to rozsypalo v ruce. Na vysunutí prodloužení se nebojte zabrat. Jde to ztuha, asi aby to samovolně nezajíždělo. Baterie má vydržet až 10hodin. Tak dlouho jsem s tím netočil, ale vypadala, že přežije i mě, takže asi dobrý. Obecně mě tohle zařízení baví, takže letos (2020) ho s sebou budu asi tahat na photoshooty a workshopy a myslím, že díky tomu budu konečně víc točit backstage, což jsem potřeboval.

 

No a teď mrkněte na video, které jsem s Vimble 2 pořídil na listopadovém workshopu. Do obrazu není v postprodukci přidaná žádná další stabilizace, takže vidíte fakt surový obraz, jak to z mobilu vylezlo.

A až omrknete recenzi, nezapomeňte taky na moje aktuální vypsané kurzy a workshopy pro fotografy!

Recenze na FeiyuTech Vimble 2

Recenze na FeiyuTech Vimble 2

Recenze na FeiyuTech Vimble 2