Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023

Datum přidání článku 7. 4. 2023

Od konce sezóny 2020 jsem navštívil a nafotil zase hezkou řádku dalších svatebních míst. Takže tenhle seznam je potřeba pro příští sezónu pořádně aktualizovat a obnovit. Ať máte z čeho vybírat a získáte reference od někoho, kdo toho objel opravdu hodně, a může vám tak celkem obstojně radit, který místa fakt stojej za to!

Samozřejmě nemusím připomínat, že je ideální si kromě toho místa objednat rovnou i moje služby, že jo? 😀 Tak, jdeme na to! Ke každému svatebnímu místu přidávám rovnou odkaz. A pokud by vás zajímaly nějaké podrobnější informace nebo můj soukromý názor na cokoliv, klidně mi napište na e-mail a nebo na sociálních sítích.

 

1. Za Vratama – Brancouze

Největší „wow objev“ loňskýho roku! Brancouze jsou na půl cesty mezi Jihlavou a Třebíčí a fakt jsem nečekal, že taková celkem nenápadná ves může skrývat takový poklad. Areál Za Vratama je totiž vážně ojedinělý místo. Troufám si tvrdit, že žádný ani vzdáleně podobný v Čechách nenajdete. Pokud už jste přesycený stodol a mlýnů a chcete něco fakt výjimečnýho (než to bude mít každej :D), doporučuju Za Vratama.

Těžko se mi popisuje, jak to tam vlastně vypadá, ale odvážně si troufám tvrdit, že celý areál působí tak nějak italsko-toskánsko-středověko-pohádkově. Doporučuju kouknout na fotky, určitě vás okouzlí.

Za celým projektem nejvýrazněji stojí mladí spolumajitelé Petr a Ilona, kteří tady měli sami svoji svatbu. Ti se vám postarají o koordinaci, zařídí vám i catering a ubytování v areálu (aktuálně) pro 37 lidí. Tohle číslo se bude asi do budoucna zvyšovat, jelikož budování a rozšiřování stále pokračuje. Výborné jídlo a luxusně fotogenické prostředí! Moje hodnocení z hlediska fotografa a hosta je 10/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

 

2. Pohoda Nárameč

Areál Pohoda Nárameč je stálice na vrcholku mýho seznamu. Tohle místo mezi Velkým Meziříčím a Třebíčí má prostě koule a je za poslední roky na Vysočině určitě jedno z nejpopulárnějších (o čemž svědčí i fakt, že je obvykle rok až dva dopředu vybookované, takže s rezervací termínu tady rozhodně nečekejte).

Největší ikonou Pohody je hlavní budova, která vypadá jako taková modernější stodola z kamenných sloupů a obřích oken. Focení uvnitř je fakt za odměnu, protože je všude krásné a přirozené světlo.

Obřad pohodlně zvládnete přímo u altánku vzadu za touhle stodolou a na focení novomanželských portrétů v přírodě nemusíte chodit daleko. Okolo areálu je hromada fotogenických míst, jako jsou stromová alej, louky, pole, ploty, lesy a jezírka. Pohoda se vám postará o catering (s jednou z nej svíčkových) i o ubytování až 70 osob. Moje hodnocení je 10/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

3. Stodola Želiv

Další z nových objevů loňského roku. Želiv leží mezi Humpolcem a Křelovicemi a poblíž jsou hned dvě krásný přehrady – Sedlice a Trnávka. Přímo v Želivě je nádherný želivský klášter s krásnou zahradou, což úplně vybízí k církevnímu obřadu.

Samotná Stodola Želiv vypadá naprosto luxusně. Leží na okraji vsi a je v podstatě obklopená loukami a hned u stodoly je pěkné jezírko, takže výjimečné svatební fotky pořídíte v podstatě na místě. Stodola vypadá vážně moderně a majitelé si s designem celého stavení pěkně pohráli.

Přímo v areálu lze ubytovat 12 hostů, další můžete upíchnout v Želivě a nebo v Humpolci či Pelhřimově (obě města jsou do 15 km). Majitelé se vám mohou postarat o catering i o zajištění hudby, cením hlavně hezké venkovní místo na grilování, což může být příjemná změna od tradičních svíčkových apod. Moje hodnocení je 9/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

4. Třeštický Mlýn

Penzion Mlýn Třeštice se nachází mezi vesnicemi Hodice a Doupě a patří mezi takové ty řekněme tradiční “staročeské” stavení. Z Telče jsou Třeštice asi 10 km daleko. Z Jihlavy je to cca 30 km, takže vám cesta zabere něco přes půl hodinky. Penzion nabízí ubytování v několika pokojích, ale provozovatelé nezajišťují catering ani obsluhu, takže je potřeba pořídit jinde. Teda pokud se nic nezměnilo.

Nejčastěji jsem v Třešticích v předchozích letech potkával partu ze Zverimex Bistro Bar a nebo Restt. Penzion je tvořen velkou, dvoupatrovou budovou starého mlýna. Většinou bylo v přízemí místo pro catering a tancovačku a v horním patře místo pro svatební tabuli a oběd. V oploceném areálu je celá řada skvělých míst – obrovských stromů, jezírek, potůčků, ale i zemědělských budov s dřevěnými texturami, které vypadají fantasticky na svatebních fotkách. Hned za areálem můžeme vyběhnout na focení na louku nebo do obilí. Pro dobrý přírodní fotky vážně není potřeba chodit ani jezdit daleko a i s plným bříškem se to dá zvládnout. 😀

Obřad se obvykle dělá ve veliké zahradě před mlýnem, u jezírka za mlýnem a nebo v uzavřeném dvoře (např. pod stanem v případě nepřízně počasí). Těch míst na obřad by se dalo ale najít klidně i víc. Moje hodnocení je 7/10 (bodík dolů za absenci cateringu).

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

5. Vanůvecký Dvůr

Vanůvecký dvůr leží vlastně nedaleko Třeštického Mlýna a je vzdálený jen 5 km od Telče. Vhodný je spíše pro menší svatby (odhaduji max. 50 lidí) a nabízí ubytování cca pro 30 lidí. Majitelé vám zařídí catering a v uzavřeném dvoře je možnost venkovního posezení s grilováním i vyžitím pro děti. Fotit novomanželské portréty je možné na nedaleké louce a nebo zajet třeba k nedalekému zatopenému lomu a nebo do historické Telče. Moje hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

6. Hospodářský dvůr Bohuslavice – Ptačí Dům

Hospodářský dvůr v Bohuslavicích zná asi každý správný Vysočiňák. 😀 Leží poblíž Nové Říše, kousek Telče. Pokud máte děti a milujete zvířátka, určitě jste dvůr už alespoň jednou v životě navštívili. V zadní části dvoru je Ptačí dům, jehož dřevěné zdi plné děr slouží jako domečky pro drobné ptactvo a interiér slouží právě pro uspořádání svateb. Přízemí slouží jako prostor pro tancovačky, fotokoutky apod.

V patře je potom prostor vhodný pro svatební tabuli a catering. Nad sálem jsou ještě dva velké apartmány, ze kterých vždy dovezu fantastické fotky (hlavně při západu slunce). V areálu je k dispozici dostatečné množství parkovacích míst a až 60 lůžek pro ubytování. V celém areálu jsou výběhy s různými zvířaty. Takže pokud máte rádi zvířátka, určitě nepohrdnete třeba fotkou s koňmi. O catering i obsluhu se vám v Ptačím domě rádi postarají. Moje hodnocení je 8/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

7. Hospodářský dvůr Bohuslavice – Bohuslavické Áčko

Nová budova “Bohuslavické Áčko” vyrostla hned vedle Ptačího Domu. V Áčku jsem ještě neměl možnost fotit, a tak zatím nehodnotím a nechávám otevřené. Pro vás je to alespoň další možnost, kde uspořádat svoji svatbu a kam si mě pozvat jako svatebního fotografa, abych to mohl ohodnotit pro další generace! 🙂

 

8. Panský dvůr Telč

Další novinka, kterou jsem navštívil v předchozích dvou sezónách. Panský dvůr se nachází přímo v centru krásné Telče. Nebude tak nouze o možnost focení v zámeckých zahradách nebo přímo v historickém centru Telče. Hospodářský dvůr Telč má i své vlastní zahrady vhodné pro uspořádání svatebního obřadu.

Samotná budova je vážně velká a v trochu industriálním stylu, což je příjemná změna od obvykle všudypřítomného dřevěného obložení na běžných svatebních místech. Ubytování nabízí v Panském penzionu a kapacita by měla být kolem 30 lidí. O catering se vám v Panském dvoře také rádi postarají. Moje hodnocení je 8/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

9. Ranč Telč

Když už jsme v Telči, stojí za to zmínit i Ranč Telč. Tohle svatební místo jsem ale bohužel zatím neměl možnost navštívit, tak nechám hodnocení na příště. Z doslechu ale vím, že Ranč Telč má stejné majitele jako Hospodářský dvůr v Bohuslavicích, takže s pořádáním svateb mají určitě velké zkušenosti. Ranč Telč nabízí ubytování pro 24 lidí, společenský sál pro 70 lidí a zajištění cateringu i obsluhy.

 

10. Hodějovický mlýn

Hodějovický mlýn nedaleko Pelhřimova bohužel skončil. Pro případ, že by v budoucnu byl opět otevřen pro veřejnost a pro pořádání svateb, zanechám tu krátké hodnocení. Prostředí Hodějovického mlýna je vážně nádherné a byla zde možnost zajištění komplexních služeb. Moje hodnocení je 9/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

11. Wellness penzion Medličky

Medličky patří mezi docela známá místa na svatbu na Vysočině. Penzion nabízí ubytování a díky vlastní restauraci i catering a obsluhu. Obřad je možné uspořádat u jezírka v areálu a pro focení lze využít okolní louky, rybníky a lesy.

Za areálem Medliček je louka, kde mi vždy vyšly nádherné fotky při západu slunce! Wellness penzion Medličky nabízí ubytování pro 49 osob a samozřejmě, jak už název napovídá, i wellness. 🙂 Moje hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

12. Husí Farma Kalhov

Farma Kalhov je útulné rustikální místo vhodné spíše pro menší svatby. Kalhov najdete nedaleko Větrného Jeníkova cestou na Humpolec. Místo je nedaleko sjezdu D1 právě ve Větrném Jeníkově, takže může tenhle fakt přijít vhod, pokud vaši hosté dojíždí z větší vzdálenosti. Farma nabízí koordinaci svatby, ubytování pro 38 osob a zajištění cateringu. Na focení lze vyrazit na nedaleké louky a nebo k jezírku s molem. Moje hodnocení je 8/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

13. Líšeňský Dvůr

Hotel Líšeňský dvůr se nachází v centrální části Žďárských vrchů, takže krásných míst pro focení je v okolí vážně dost. U samotného dvora je i rybník s molem a lodičkou. Obec Líšeň leží jen pár minut cesty od Nového Města na Moravě. Areál je osamocený a obklopený přírodou, takže party dlouho do noci nikoho rušit určitě nebude.

Hotel nabízí ubytování v pokojích a apartmánech až pro 68 lidí a zajistí vám na svatbu i obsluhu a catering. Nově nabízí Líšeňský dvůr ubytování i v chaletách (dřevěných chatkách). Každá z chatek má kapacitu 6 lůžek. Obřad je možný přímo v uzavřeném dvoře a hostina až pro 60 osob v restauraci a nebo pro větší osazenstvo ve stodole. Moje hodnocení je 9/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

14. Wellness penzion Marta Kuklík

Další místo blízko Nového Města na Moravě. Wellness penzion Marta stojí v malé obci Kuklík. Kromě hlavní budovy se sálem vhodným spíše pro středně velké svatby je v areálu i nádherná dřevostavba s moderními pokoji a nádherným novomanželským apartmánem (fotky ve vaně fakt stojí za to :D).

V areálu je jezírko s molem, které je naprosto ideální pro svatební obřad. Okolí je fotogenické, takže portréty získáte poblíž. Penzion se vám postará i o catering a kapacita ubytování je zhruba 40 lůžek. Moje hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

15. Stříbrný Dvůr

Pokud sháníte místo na svatbu co nejblíž u Jihlavy, doporučuji navštívit Stříbrný Dvůr u Zborné. Stříbrný Dvůr je pět minut cesty autem od centra krajského města. Okolí je plné lesů, luk a polí a hned u Stříbrného Dvora je velký rybník s loďkou. Právě u rybníku se většinou dělají fotogenické obřady, protože všude kolem je krásná příroda a v pozadí ikonická věžička Stříbrného dvora.

V areálu se nachází kaplička vhodná i pro malé obřady s vašimi blízkými. Na hostinu je k dispozici lovecký sál zámečku i prostorný dvůr pro venkovní posezení. Celému prostoru dominuje zmiňovaná vysoká věžička s výhledem do okolí. Stříbrný Dvůr nabízí catering, obsluhu i ubytování cca pro deset osob. Moje hodnocení je 8/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

16. Samota Křemen

Se Samotou Křemen se tak trochu roztrhl pytel předloni, kdy jsem tam fotil asi nejvíc svateb. 🙂 Areál leží pár kilometrů od Lipnice nad Sázavou. Jedná se o staročeské stavení s dvorem a ikonickou dřevěnou stodolou. Pokud jste „přírodňáci“ a máte rádi dřevo, je to pro vás ideální místo.

V areálu je stromový sad a jezírko vhodné pro svatební obřady. Okolí je fotogenické a když se dostanete na kopec, můžete mít fotky i s lipnickým hradem při západu slunce. Areál nabízí ubytování pouze pro 8 osob, ale pokud jste fanoušci stanování, louka u areálu je velká dost. Místo vám nezajistí catering ale rádi vám doporučí někoho z osvědčených dodavatelů. Moje hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

17. Váňův statek

Váňův Statek leží hned kousek za Pelhřimovem v obci Dubovice a nabízí možnost ubytování až pro 115 osob a vlastní catering. V areálu jsou dva rybníčky a vysoké stromy, pod kterými si můžete uspořádat svatební obřad. Okolí je plné luk a lesů ideálních pro párové focení. Ostatně mrkněte na jejich video z dronu a hned si uděláte představu, jak Váňův statek vypadá. Moje hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

18. Šejdorfský mlýn

Šejdorfský mlýn leží v obci Okrouhlička u Štok. Najdete ho pár minut od Jihlavy. Šejdorf (jak se místu u nás říká) je celkem profláklé místo. Nabízí ubytování cca pro 17 osob i catering. Hostina je možná na kryté terase, u které je možné stáhnout boční plachty při nepřízni počasí. Obřad je možné udělat v zadní části zahrady. Moje hodnocení je 5/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

19. Farma Tasov

Farma Tasov leží v Tasově na Třebíčsku, jak již název napovídá. Farma má velmi dobrou dostupnost z dálnice. Na tomto místě budu fotit svatbu teprve letos, takže hodnocení si nechám na později. Co hodnotím ale už teď pozitivně je skvělé jídlo (byli jsme zde na obědě s rodinou a vážně mňam) a z doslechu velmi příjemný a vstřícný přístup pana majitele. Farma tedy nabízí catering i ubytování. Těším se na svatbu!

 

20. Měšťanský pivovar Polná

Polná stojí za zmínku hlavně díky nádhernému kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Pokud plánujete církevní obřad a místní kostel vás okouzlil stejně jako mě, budete nejspíš shánět co nejbližší místo na hostinu a oslavy vašeho svatebního dne.

Nabízí se tedy Měšťanský pivovar v Polné. Nabízí ubytování pro 18 osob a případné další přistýlky. V pivovaru se vám postarají i o skvělou hostinu a při dobrém počasí uvítáte možnost i venkovního posezení v areálu. Měšťanský pivovar Polná svatby, tuším, nedělá tak dlouho, tak uvidíme, jak se to vyvine. Byl jsem zde zatím jen dvakrát, proto zatím hodnotit nebudu.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

21. Zámek Žďár nad Sázavou

Zámek ve Žďáře je i oblíbená turistická destinace, takže ho možná z nějaké návštěvy znáte. Obřady se dělají na nádvoří, v zahradě a nebo v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše, která je součástí areálu zámku. Zámek nabízí i možnost hostiny, cateringu  a ubytování. Novomanželské portréty je možné fotit v zahradě a nebo i na nedaleké Zelené Hoře. Moje hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

22. Muzeum autíček – zámek Příseka

Tady, v zámku Příseka, jsem fotil prozatím jednu svatbu a mám pocit, že je to na svatby celkem nová věc. Nicméně hezké prostředí, krásný exteriér, ale řekl bych, že je tohle místo vhodnější spíš pro menší svatby. Hodnocení si nechám až po dalších návštěvách. 🙂

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

23. Samota jak víno

Na této samotě jsem fotil snad úplně první svatbu, když místo ještě svatbám úplně nesloužilo. O rok, dva později jsem tu fotil ještě svatební party a leccos se změnilo, bylo dobudováno a zrekonstruováno. Těším se na další návštěvu, kdy si dovolím udělit nějaké hodnocení. Jedná se o menší, odlehlé a klidné místo vhodné spíše pro menší svatby.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

24. Hotel Rytířsko

Hotel Rytířsko leží nedaleko D1 u sjezdu na Velký Beranov a Žďár nad Sázavou. Svojí polohou je vyhledáván hodně pro firemní akce, ale také pro svatby. V průběhu let jsem jich zde několik fotil. Prostředí je ve stylu loveckého zámečku. Hotel má k dispozici několik sálů a salonků a krásný prostorný dvůr ideální pro venkovní oslavy.

V okolí to znám velmi dobře a vím, že v krátké dojezdové vzdálenosti je hromada krásných míst na focení novomanželských portrétů. Občas si sem zajedu i na oběd a kuchyni hodnotím řádem zlaté vařečky. 🙂 Vaří výborně. Moje celkové hodnocení je 7/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

25. Zámek v Úsobí

Zámek v Úsobí se nachází nedaleko sjezdu z D1 u Větrného Jeníkova. Zámek má nádherné a fotogenické zahrady a dost prostoru na hostinu a další zázemí. Pořádání svateb nabízí s pomocí agentury z Humpolce nebo z Prahy a nebo svépomocí. Ubytování je možné, kapacitu jsem ale nedohledal. Moje hodnocení je 5/10.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - Nejhezčí místa na svatbu na Vysočině 2023 - svatební a rodinná fotografie - Duben 2024

 

26. Chateau Herálec

Před lety jsem v Chateau Herálec pár menších svateb fotil, ale bohužel žádné podrobnější informace nevím a ani jsem nedohledal. Takže spíš uvádím jen jako další možnost.

 

Seznam dalších míst vhodných na svatbu

Hodnocení a řazení jsem psal podle svých pocitů. Hodnotím místa, kde jsem svatby už fotil a nebo zmiňuji pár míst, kde jsem ještě nebyl, ale už jsem o nich slyšel. Těším se na příští rok, kdy mám v plánu fotit svatby i na dalších místech, jako jsou Chalupa na Kolářce, Mohelenský Dvůr, Hotel Amerika Velké Meziříčí a nebo Hotel Farma. Rád vám pak v dalším blogu doplním hodnocení i na tato místa. 🙂

Jestli vám tahle místa nestačí, abyste si vybrali, dal jsem si tu práci, abych vám vypsal i další. Nemám ale žádnou osobní zkušenost, takže další pátrání je na vás.

Statek Smrčiny, Vodní domky Rudíkov, Hájenka pod větrníky, Ranč Vápenka, Farnost Přibyslav, Fit Farma, Penzion Fořtovna, Historický statek Kojetice, Jitkovský mlýn, Resort Mlýn Černovice, Country golf club Střítež, Pilnův statek, Zámek Klokočov, Usedlost Gerstein, Statek Materna, Svatby Sýpka, Salaš Hájek, Svatojakubský pivovar, U dvou lip, Bořetínský Statek, Zámek Úsobí, Penzion Bílek, Rebel na Farských, Klášterní dvůr Temechov, Pivovar Dalešice, Statek Kachlířka, Resort Erich, Penzion Dobrá Voda, Penzion Pod Drátníkem, Koberův mlýn, Fara Rančířov, Hotel Tři Věžičky, Penzion Starý dvůr, Zámek Dukovany, Svatby Jilem, Pension Klokočí a další.