8 tipů na zábavné svatební hry

Datum přidání článku 19. 9. 2023

Svatební hry jsou skvělej způsob, jak rozproudit na svatbě zábavu, vyplnit hluchý místa a taky trochu pomoct hostům se seznámit. Naplánování zábavy je většinou úkol pro svědky, ale určitě se nejdřív poraďte s nevěstou a ženichem, jestli o nějaký ty hry vůbec stojí. Ať pak nejsou nepříjemně překvapený.

 

Příprava se hodí vám i hostům

Asi je dobrý říct, že i zábava na svatbě by měla mít nějaký pravidla. Svatební hry jsou fajn zpestření, ale s jejich množstvím to nepřehánějte. Ať svatebčany spíš neotrávíte. Už jsem zažil pár svateb, kde se hrála jedna hra za druhou. Všechny to přestalo docela rychle bavit. Takže dejte hostům prostor, ať se bavěj i sami.

A nikoho nenuťte, aby se her účastnil. Každej máme trochu jiný představy o tom, co je zábava, a co jednomu přijde jako sranda, druhému nemusí být po chuti. Taky mějte organizaci her připravenou předem a domluvte se, kdo bude kterou hru moderovat. Hlavně nevařte z vody, ať není ze zábavy spíš trapas. A teď už teda ty slibovaný hry.

 

Svatební kvíz

Svatební kvíz je hra, která nikdy nezklame. Navíc je fakt jednoduchá na přípravu. Nevěsta s ženichem se posadí zády k sobě a každej si vezme do ruky jednu nevěstinu a jednu ženichovu botu. Moderátor se nevěsty a ženicha ptá na otázky z jejich života. Oni na ně odpovídaj zvednutím nevěstina střevíčku (když je odpověď nevěsta), nebo ženichovy boty (když je odpověď ženich). Na týhle hře je vidět, jak dobře se nevěsta s ženichem před svatbou poznali. A nebo taky ne, nu.

Oblíbený otázky jsou třeba tyhle:
Kdo první začal mluvit o svatbě?
Kdo se víc háda?
Kdo má častěj chuť na sex?
Kdo má častěj pravdu?
Kdo víc nadává v autě?
Kdo víc utrácí?
Kdo tráví víc času na záchodě?
Kdo je větší bordelář?
Čí tchyně chodí častěji na návštěvu?
Kdo má šílenější rodinu?

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - 8 tipů na zábavné svatební hry - svatební a rodinná fotografie - Květen 2024

 

Rok s novomanželi

Tuhle hru si nejvíc užijí nevěsta s ženichem. Nemusí se totiž aktivně zapojovat, a pak je navíc čeká v průběhu celého roku odměna v podobě úkolů, který pro ně musí kamarádi plnit. Vybere se třináct soutěžících, kteří se posaděj na třináct židlí v řadě. Moderátor pak přečte úkol, kterej musí soutěžící splnit. Většinou jsou to úkoly typu přinést kousek toaletního papíru, přinést podprsenku, udělat si selfíčko s někým, kdo je starší 70 let, přinést 100 Kč v drobnejch a podobný skopičiny. Kdo splní úkol poslední, vypadává ze hry.

V každým kole vypadne jeden člověk. Ten, kdo vypadne, dostane přidělenej úkol na určitej měsíc v roce. Podstatou tady těch úkolů je udělat radost novomanželům. Z posledního kola nakonec vzejde vítěz, pro kterýho musí naopak splnit něco novomanželé. Mezi oblíbený úkoly patří třeba společnej výlet s novomanželi do přírody, pozvání novomanželů na večeři nebo do kina, společná grilovačka nebo stavění sněhuláka.

 

Svatební kočár

Tahle hra má svý příznivce i zarytý vodpůrce. Potřebujete novomanžele, sedm hostů, devět židlí, panáky a nějakej ten alkohol. Každej z hostů dostane jednu roli – kočí, dva koně, čtyři kola. Novomanželé budou král a královna. Židle se rozmístěj tak, aby představovaly královskej kočár. Vepředu jsou dva koně, za nimi sedí kočí, v kočáru král s královnou, kteří jsou orámovaní čtyřmi koly. Moderátor čte příběh o královský projížďce a hráči musej
vstát vždycky, když v příběhu uslyšej zmínku o svý postavě. Když zůstanou sedět nebo se spletou, musej vypít panáka. Trochu past je, když zazní slovo kočár. To musej vstát všichni účastníci hry. Hra je to docela dlouhá a je nutný počítat s tím, že často končí značnou vopilostí některýho z účastníků.

 

Svatební tombola

Další trochu kontroverzní hra. Kdo vobrazil víc svateb, určitě ji už alespoň jednou zažil a dopředu ví, co se pod názvy cen v tombole skrývá. Někomu přijde svatební tombola trapná, někdo se u ní pobaví. Tady asi nejvíc záleží na šikovnosti moderátora. Svatební tombola probíhá prakticky stejně jako běžná tombola, až na to, že názvy cen skrývaj neočekávaný překvapení. Třeba cena s názvem 3D puzzle pro pokročilý je ve skutečnosti strouhanka a fotka rohlíku. Nebo jazykovej kurz je lízátko. U tomboly určitě platí, že méně je někdy více. Takže když už se do svatební tomboly pustíte, vyberte jen pár vtipnejch cen, ať losování netrvá věčnost a svatebčani se nezačnou nudit.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - 8 tipů na zábavné svatební hry - svatební a rodinná fotografie - Květen 2024

 

Pytel plnej překvapení

Tuhle hru nejvíc oceníte v pozdních hodinách. Předem si do dvou nebo tří pytlů přichystejte nejrůznější rekvizity a oblečení. Super jsou třeba čepice, kukly, čelenky s tykadlama, paruky, bryndáky, sluneční, potápěčský a třeba klidně i svářečský brejle, podprsenky, obří trenýrky, různý masky… Vymyslet toho jde fakt hodně. Pytle nechte kolovat mezi hosty na tanečním parketu. Když přestane hrát hudba, tak ten, kdo drží pytel, musí zalovit a poslepu bez přehrabávání vytáhnout první věc, na kterou sáhne. Vylovenej kousek si člověk voblíkne na sebe. Hudba začne znovu hrát a takhle se pokračuje dál, až v pytlích nic nezbyde. Nezapomeňte si po skončení hry udělat skupinové foto!

 

Ohmatávací poznávačka

Jednoduchá hra, který nemusíte věnovat moc přípravy. Cílem je, aby ženich nebo nevěsta poslepu poznali svůj protějšek. Ženichovi se zavážou oči, do řady vedle sebe se postaví několik žen (případně i nějaký ten muž) včetně nevěsty, kterou musí ženich po hmatu poznat. Aby to nebylo snadný, předem se určí jen jedna část těla, který se může dotýkat. U dam je to většinou kotník. Pak se role otočí a nevěsta poznává ženicha. Většinou podle zadku, ale preferencím a vkusu se meze nekladou.

 

Kresba novomanželů

Tohle je fakt hezká hra. Je sice trochu náročnější na přípravu, ale stojí za to. Navíc se jí můžou svatebčani bavit v průběhu celého dne a vyplnit tak třeba prostor, kdy nevěsta s ženichem odjedou na focení. Je potřeba nechat na velký formát vytisknout společnou fotku novomanželů. Tu pak rozdělte pomocí pravítka a tužky na několik políček (třeba podle počtu hostů), pole očíslujte a fotku rozstříhejte na jednotlivý políčka. Sežeňte kreslící plátno ve stejný velikosti, jako je fotka, a naznačte na něj stejný políčka jako předtím na fotce. Do každýho rohu pole napište číslo vodpovídající číslu pole fotky. Jednotlivý kousky fotky pak můžete dát hostům třeba pod talíře nebo si je můžou vylosovat, to už je na vás. Každej z hostů musí nakreslit podle originální fotky to políčko, jehož číslo obdržel. Výsledkem bude jedinečný umělecký dílo ztvárňující nevěstu a ženicha.

 

Taneční hry

Taneční hry jsou svatební klasika a mají spoustu variant. Mezi ty oblíbený patří třeba hra s ubíráním židlí, kradená polka, kdy se musí páry prostřídat pokaždý, když přestane hrát hudba, nebo tanec s držením balónku nebo jablka mezi čely. Komu předmět spadne, ten vypadává. Nebo můžete balónky přivázat všem tanečníkům provázkem na nohy. Účelem hry je prasknout balónky všem ostatním a zároveň uchránit ten svůj.

Tak, zábavu už máte vymyšlenou. A jestli chcete mít co nejlíp zachycený momentky nejen ze svatebních her, dejte vědět.

 

Lukáš Kenji Vrábel fotograf - 8 tipů na zábavné svatební hry - svatební a rodinná fotografie - Květen 2024