5 věcí, které každý fotograf potřebuje

Datum přidání článku 2. 3. 2019

Moje recenze na Sigma SD Quattro H

Běžně na internetu prohlížím nová těla a objektivy, které by mohly vylepšit moje fotografické workflow a třeba ušetřit čas při práci. Jenže kolikrát to jsou úplně jiné věci, které mi usnadní nybo zrychlí práci. A navíc ani nestojí tolik peněz jako nová těla a objektivy! Proto jsem sepsal tenhle krátký seznam pěti věcí, které by měl každý fotograf/videomaker mít.

1. POWERBANKA

Dokážete si představit, že jedete přes půl republiky na nějakou zakázku a používáte navigaci na mobilu? Běžná věc. Pak si při čekání na klienta zahrajete nějakou hru a když konečně dorazí, pustíte se do práce. Nachystáte drona na letecké práce a…..sakra. Mobil, který potřebujete jako ovladač je vybitý, powerbanku nemáte a ani místo, kde si ho dobít. To může být trochu problém. Těmto a podobným problémům se dá předejít, stačí mít powebanku sbalenou pořád (a občas jí doma dobít)! Dnes se dají pořídit univerzální powerbanky, které vám nabijí nejen mobil a tablet, ale i například notebook, gopro atd.

2. SSD DISK

Nikdy mi nic nezrychlilo práci tolik jako SSD disk. Pokud tohle zařízení ještě ve svém obstarožním PC nebo notebooku nemáte, doporučuji co nejrychleji zaběhnout do krámu a dokoupit. A nejde jen o kopírování, přesouvání nebo manipulaci s daty. Pokud máte na SSD disku nainstalovaný systém (třeba zabržděný Windows), počítejte, že zažijete zrychlení jako nikdy (už jen při zapínání a načítání systému).

3. EXTERNÍ DISK NA ZÁLOHU DAT

Když jsem pořizoval Canon EOS R, spousta lidí mě odrazovala, že to nemá sloty na dvě karty, abych si mohl záběry souběžně ukládat na obě karty a neriskoval tak, že přijdu o cená data. No ale co když například utopím celý foťák? V tu chvíli mi jsou dva sloty úplně na nic. Pro jistotu používám externí disk na zálohu dat. Výhodou je, že má vlastní baterii, takže nepotřebuju napájení. Nabíjet lze z powerbanky (bod 1) a sám disk může nabíjet i můj mobil. A to nejlepší? Má čtečku na SD karty, takže stačí ve volné chvíli (třeba během svačinky) vložit SD kartu z foťáku do disku a ten si sám data stáhne. Pokud utopíte foťák, máte fotky stále na disku. Určitě ale nedoporučuji jít se koupat s foťákem a s diskem v kapse. Doporučuji např. WD My Passport Wireless Pro, SD, Wi-Fi – 2TB nebo LaCie Rugged 4TB

4. FILTRY

Jsou foto/video žánry, kdy si říkáte, že filtry nejsou potřeba, ale věřte mi, že nadejde chvíle, kdy se budou přinejmenším hodit, a budete vážně smutní, že je nemáte. Tak jen pro shrnutí, určitě doporučuji polarizační filtr, který eliminuje odlesky nebo odrazy (např. odraz hladiny, odraz ve výloze atd). Dále spíše pro videomakery variabilní ND filtr, abyste i při silném slunci mohli mít rychlost závěrky nastavenou jako dvojnásobek frameratu (např. u 25fps 1/50, u 50fps 1/100). Na drony se dokonce prodávajá filtry, které kombinují vlastnosti polarizačního i ND filtru. Pokud používáte více objektivů s různými průměry (předpokládám, že ano), doporučuji koupit filtry v té největší velikosti co máte (nebo co plánujete do budoucna) a k tomu dokoupit takzvané „step-up rings“, což jsou přechodové redukční kroužky, díky kterým se dostanete např. z 68mm na 77mm a podobně.

5. POUZDRO NA PŘÍSLUŠENSTVÍ

Postupem času se vám v batohu bude nejspíš hromadit harampádí jako zmíněné filtry, kabely, baterie, nabíječky, vizitky nebo jiný reklamní předměty a další. Já třeba místo vizitek rozdávám placky a vážně nechcete při focení v ulicích otevřít batoh, abyste si vyndali foťák, a pak sbírat desítky malých věcí, které se vám rozutečou po okolí. Když potřebujete stáhnout data, taky neradi zjistíte, že jste kabel nebo čtečku nechali doma, nebo jste jí vytrousili někde „po cestě“. Pro tyhle účely je nejlepší mít jak já říkám „futrál na bordel“. Na trhu je spousta skvělých pouzder (např. PeakDesign, LoweproF-Stop a další), ve kterých můžete přehledně uložit zmíněné věci a když je budete hledat, nemusíte „plavat“ v hromadě příslušenství v batohu, ale přesně víte kam sáhnout.

A až zkouknete všechny tipy, nezapomeňte taky na moje aktuální vypsané kurzy a workshopy!