11 tipů jak fotit děti

Datum přidání článku 19. 7. 2020

11 tipů jak fotit děti

Aktuálně sedím a poctivě se připravuju na můj první workshop na téma focení dětí. A když už si tříbím myšlenky, proč je nesepsat a nenechat tady i pro vás několik tipů, jak já fotím děti? Do začátku musím zmínit, že to není vůbec lehká disciplína. A být velkej vousatej strejda vám to taky dvakrát neusnadní. Tréning ale dělá mistra, takže se toho nebojte. A pokud si zapamatujete alespoň pár z následujících tipů, určitě to zvládnete!

1. Technika, nastavení, vybavení a kompozice NENÍ důležitá

Nemáte v ruce manuální nastavení? Zapomeňte na něj a přepněte klidně na automat. Jste zvyklí fotit ze stativu / monopodu, používat záblesková světla, odrazné desky? Zahoďte je. Určitě na manuál a se super technikou uděláte skvělé fotky, ale rodičům je to vlastně úplně jedno. Jsou pro ně důležité krásné momenty, které jim připomenou, jak jejich děti byly divoké, hravé, citlivé, bláznivé. Odsuňte techniku a perfektní expozici na druhou kolej. Bezzrcadlovky jsou v tomhle oboru vaši velcí kámoši. Věřte kontinuálnímu zaostřování, eye focusu, auto ISO, sekvenčnímu snímání a případně plnému automatu. Vykašlete se na všechno, co by vás brzdilo od splnění bodu dva.

2. Foťte všechno, všude a pořád

Palte to tam! Na focení s dětmi máte jen omezený čas, většinou neudrží pozornost a nic je nebaví déle než 15 minut. Nenechte si uniknout skvělý moment tím, že budete mít foťák jen na krku, přemýšlet o místě, kompozici a nebo se snažit si dítě naaranžovat do nějaké pózy.

3. Oni vedou focení, vy se přizpůsobujete

Nesnažte se všechno nutně organizovat, plánovat a rozdávat příkazy, prostě se přizpůsobte tomu, co chtějí děti. Bude je to bavit! A vy chcete, aby je to bavilo co možná nejdelší dobu.

4. Buďte taky dítě

Snižte se na jejich úroveň. A tím nutně nemyslím, že se máte taky šťourat v nose. Dřepněte si a buďte ve stejné výšce jako oni. Ukažte jim obličej, děti neumí komunikovat s objektivem. Bavte se s nimi, mluvte na ně, vyluzujte zvuky, přilákejte pozornost. Prdění pusou a „uíííí“ většinou zabere. Nechte je osahat si foťák (a při tom je foťte).

5. Podpořte to, co mají rádi

Fotíte dítě, které rádo tancuje, zpívá, dělá gymnastiku a nebo prostě jen rádo mlátí klackem do stromů? Podpořte ho v tom, co rádo dělá. Získáte si ho a ještě k tomu nějaký čas pozornosti navíc.

6. Vyberte vhodnou lokaci, ne vhodné pozadí

Vyberte takovou lokaci, kde můžete fotit všemi směry. Raději les, než jedno křoví na sídlišti. Raději dětské hřiště, než jednu skluzavku za barákem. Raději louku, než jeden záhonek pod oknem. Na skály se vykašlete! Děti jsou průzkumníci, nechte je pobíhat, prohledávat a foťte.

7. Použijte pomocníky

To, že chtějí rodiče nechat nafotit svoje děti, neznamená, že nechtějí být taky na fotkách. Použijte je, nechte je „spolupracovat“, hrát si, mazlit se. Fotky přes rameno jsou vážně kouzelné a dítě se nemusí dívat do foťáku. Pohled rodičů na dítě vám pomáhá budovat pozornost správým směrem a nemusíte si u toho tolik hlídat výraz rodičů. Stejným způsobem můžete využít sourozence. Vždy ale věnujte pozornost jednomu dítěti, nesnažte se zachytit všechny přítomné perfektně. Použijte ostatní účinkující jako jednoduché doplňky / křoví. Mimochodem… dítě se neumí zlechtat samo.

8. Zaměstnejte jim ruce a pozornost

Dítě se stydí a nebo je moc divoké? Zaměstnejte jeho ruce a pozornost něčím jiným. Dejte jim kamínek nebo větvičku co najdete, jejich oblíbenou hračku, krytku od objektivu a nebo nějakou sladkou odměnu.

9. Nemusí se pořád usmívat

Nevynucujte si celé focení „sýr“. Dětem si mění nálada každou chvilku, snažte se zachytit i jinou náladu než smích. Pozorujte a vyfoťte je když zkoumají, přemýšlí, vztekají se, brečí. To k dětem prostě patří. A nebo chvilku nefoťte obličej vůbec, nemusíte! Zaměřte se na detaily – ruce, nohy, prsty. Nebo vyfoťte dítě zezadu. Ten moment, když ho vyfotíte při doskoku do kaluže (a klidně zezadu), je lepší, než všechny druhy sýra.

10. Sednout!

Vážně nestíháte a dítě pořád pobíhá? Není nic jednodušího než ho nějak „zafixovat“. Posaďte ho jednomu z rodičů za krk, na židličku, do bazénu, do vany, na větev a nebo kamkoliv jinam. Nechte tatínka ať díte vyhazuje dovzduchu. Prostě mu na chvilku seberte „svobodu“, ale nezapomeňte pořád zaměstnávat jeho pozornost. Dítě nevydrží jen sedět a usmívat se.

11. Hlavně foťte

Je lepší mít jednu dokonalou momentku, než deset skvěle exponovaných, skvěle nasvícených fotek v rozlišení na billboard, kde prostě chybí všechno ostatní. Nenechte si uniknout ty nejhezčí momenty tím, že budete věnovat pozornost něčemu nedůležitému. Děti jsou děti, nafoťte je takové jaké jsou, při tom, co je pro ně typické. Rodiče si vždy raději připomenou, že jejich dítě rádo skákalo do kaluží, než že se tenkrát jednou hezky usmálo v ateliéru na strejdu fotografa.

BONUS 12. Nechte je zvyknout si na foťák

Máte naplánované focení dětí třeba za týden nebo za dva? Poproste rodiče, ať ho párkrát za den vyfotí jen tak na foťák (nebo alespoň na mobil). Dítě si tak lépe zvykne na to, že ho někdo fotí a bude se chovat více přirozeně. Jen si vzpomeňte jak se chováte a tváříte vy, když vám začne někdo mířit foťákem do obličeje. Jste přirození?

A až zkouknete všechny tipy, nezapomeňte taky na moje aktuální vypsané kurzy a workshopy!

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti

11 tipů jak fotit děti