10 tipů jak fotit lifestyle portrét

Datum přidání článku 8. 9. 2020

10 tipů jak fotit lifestyle portrét

Snažte se porozumět tomu koho nebo co fotíte

Lifestyle fotografie vyžaduje trochu jiný přístup, než třeba klasické focení portrétů. Nesnažte se nutně celé focení naplánovat do nejmenšího detailu, ale dejte prostor tomu, aby vám každý ukázal, v čem je jeho osobnost specifická. Zajímejte se o to, co mají lidé rádi, co nemají rádi, co je baví a nebaví. Dejte prostor náhodě a vyjádření toho, koho fotíte.

Předvídejte co se stane

Nejhezčí lifestyle fotografie jsou o zachyceném okamžiku, který je obvykle velmi krátký. Nenechte si žádný takový moment uniknout a mějte foťák neustále v pohotovosti. A nepřestávejte fotit. Některé fotky vypadají skvěle vteřinu předtím nebo vteřinu potom, co se stane nějaký výjimečný okamžik.

Vy to vedete

Nepředpokládejte, že se vše stane samo od sebe. Vy vedete focení a občas je potřeba tomu trochu pomoci, aby se událo něco zajímavého. Pracujte s lidmi, vyvolávejte situace, které vyústí v přirozený a náhodný moment. Málokterý přiopilý svatebčan skočí do bazénu v obleku, pokud ho k tomu někdo nevyhecuje.

Volte správnou lokaci

Vybírejte lokaci podle toho, co je vašim klientům blízké. Nebojte se fotit u klienta doma nebo na zahradě, v jejich oblíbeném parku nebo na jejich oblíbeném dětském hřišti. Přirozené prostředí pomůže k tomu, aby se vaši klienti cítili dobře, byli sami sebou a zapomněli na to, že je někdo fotí. Tento bod velmi souvisí s bodem jedna. Když budete naslouchat, nestane se vám, že vezmete na písečnou pláž klienta, který nemá rád písek.

Zaměřte se na celky

Nyní už víme, jak je celkové prostředí důležité pro přirozený výsledek. Proto nezapomeňte i toto prostředí zachytit na fotkách. Pomůže vám to dotvořit celkovou atmosféru fotek. Nesoustřeďte se jen na jednoduché pozadí jako je jedno křoví, jeden strom, jedna pohovka v obývacím pokoji. Celý obývák nebo celý park je pro klienta důležitý a může velmi dobře hrát dohromady s jeho osobností.

Detaily jsou důležité

Když už máme hotové celky, přistupme k detailům. Nebojte se fotit detaily rukou, nohou a ideálně při nějaké oblíbené činnosti. Drobné detaily vám pomohou okořenit celý příběh.

Zaměstnejte je

Nechte vaše klienty něco dělat. Nesmí jen tak stát! Zaměstnejte jejich ruce a jejich hlavy. Můžou si spolu hrát, dotýkat se, lechtat se nebo třeba závodit, skákat do výšky. Zkuste je zmást, udělat si z nich srandu nebo je donutit vykřikovat zaklínadla z Harryho Pottera. Jakákoliv činnost, která je přinutí zapomenout na to, že je někdo fotí, je přínosná. Získáte tak přirozené reakce a tím pádem i přirozené fotky.

Přirozenost za každou cenu

Světla nechte doma, pracujte s přirozeným světlem a s přirozeným prostředím, které je pro klienty specifické. Je u klienta v obýváku tma? Nechte fotky tmavé. Nebojte se šumu, prostě tam patří! Hledejte přirozené zdroje světla a využijte je. Uvnitř foťte od okna, poutejte jejich pozornost proti světlu. Venku za silného světla foťte proti sluníčku, poutejte jejich pozornost od slunce. Máte fotku s tvrdými stíny v obličeji? Nemažte jí, důležitější je zachycený moment, než technická dokonalost.

Fandíme nedokonalosti

Máte na fotce uřízlou hlavu? Padá vám horizont a nebo jsou křivé vodící linie? Je zaostřeno na špatné místo a nebo je pohyb mázlý kvůli krátkému času? Nevadí! Nejdůležitější je ten moment na fotografii.

Každodenní život je nejlepší učitel

Noste s sebou foťák a trénujte každý den, foťte reálné situace, reálné lidi. Vyfoťte každého, s kým se dáte do řeči. Naučí vás to být vnímavější a vidět zajímavé situace a momenty, které stojí za vyfocení.

Víte, že pořádám taky kurzy a workshopy pro fotografy? Koukněte na aktuální info a termíny!

10 tipů jak fotit lifestyle portrét

10 tipů jak fotit lifestyle portrét

10 tipů jak fotit lifestyle portrét