Jak poznat dobrého svatebního fotografa

Datum přidání článku 9. 11. 2020

Jak poznat dobrého svatebního fotografa

Vybíráte zrovna svatebního fotografa a nevíte jak vybrat toho pravého? Chcete mít jistotu, že se nespálíte, a že vše proběhne tak, jak jste si představovali? Dobrý svatební fotograf by měl být přinejmenším spolehlivý, zodpovědný a dochvilný. To o sobě ale může říct každý. Vím, že poznat toho pravého fotografa není tak snadné jako poznat třeba toho pravého ženicha. Tady je ale pár tipů, které by vám mohly napovědět.

 

Odpoví na vaši poptávku do 24 hodin

Dobrým fotografům záleží na zákaznickém servisu a tak vám na vaší poptávku odpoví velmi brzy. Ověřit, jestli je váš termín volný přeci netrvá tak dlouho. Pokud trvá odpověď týden a déle, nejspíš má jiné věci na práci a nebo pro něj nejste tak důležití. Je pak ale otázkou, jestli i na dodání fotek nebudete muset čekat několikanásobně déle, než by bylo třeba.

 

Osobní schůzka rozhoduje

V rozhodování vám nejvíce pomůže osobní schůzka (případně videohovor). Tam poznáte, jestli si s fotografem sednete nebo ne. Osobní dojem je velmi důležitý, protože fotograf po vašem boku tráví celý svatební den. Pokud byste se v jeho přítomnosti necítili dobře nebo vám byl nesympatický, těžko se budete v jeho přítomnosti cítit komfortně na svatbě. Nebojte se v takovém případě říct ne, bude to pro obě strany lepší. Svatební šaty, ve kterých se necítíte dobře, si taky na svatbu nevezmete. Psaná komunikace nemůže tu osobní vůbec nahradit.

Nenabídl vám fotograf možnost osobní schůzky před svatbou? Hned ruce pryč!

 

Zajímá se o vás

Dobrý fotograf se o vás zajímá. I to má totiž vliv na to, jakým způsobem s vámi má pracovat a jak budou vypadat výsledné fotografie. Když bude vědět, že máte rádi přírodu a lesy, nebude vás brát na svatební focení do centra města.

 

Fotí momentky a né pózy

Vždycky tak nějak vycítíte, jestli s vámi fotografovo portfolio “rezonuje”. Navíc snadno z fotek poznáte, jestli svatební fotograf zachycuje reálné momentky a emoce a z portrétního focení pro vás udělá pohodový zážitek, nebo jestli si oddře dvacet neustále se opakujících naučených póz, ze kterých není nic cítit.

Má na webu nebo na googlu reference

Stejně jako pročítáte recenze na alze, než si koupíte nový vysavač, měli byste mít možnost přečíst si i názory spokojených nebo nespokojených zákazníků svatebního fotografa. Žádné reference nemá? Tak pozor na to! Může to znamenat, že mu na názoru zákazníků nezáleží a nebo jich bylo tolik negativních, že na ně raději neupozorňuje. Při nejhorším je jen líný to řešit, ale vážně chcete líného fotografa?

Na moje reference se můžete podívat tady na webu

 

Kryje vás svatební smlouvou

Dobrý svatební fotograf vám s naprostou samozřejmostí nachystá svatební smlouvu, ve které máte černé na bílém, jak bude služba probíhat a co od fotografa dostanete. V takové smlouvě by mělo být zahrnuto i to, jak se fotograf vypořádá s nenadálými událostmi. Například, jestli vám zajistí stejně kvalitní náhradu v případě jeho onemocnění. Nového fotografa týden před svatbou totiž určitě shánět nechcete.

Tak už máte jasno? Svatebních fotografů je velké množství a občas je oříšek vybrat toho správného. Ve finále je ale ze všeho nejdůležitější vybírat tak říkajíc “srdíčkem”. Je ten člověk vaše krevní skupina a jeho fotky jsou super? Jděte do něj!

Taky plánujete svatbu a sháníte svatebního fotografa? Mrkněte na mou nabídku svatebních balíčků!