10 tipů jak podpořit svého fotografa během karantény

Datum přidání článku 31. 3. 2020

10 tipů jak podpořit svého fotografa během karantény

Aktuální situace nejen v ČR se dotkla obrovského množství freelancerů, mezi které patří i fotografové. Tohle řemeslo je docela náročné na uživení a ve svém okolí vnímám velkou řadu fotografů, pro které je náročné se uživit i mimo současnou krizi. Vytvořit si finanční rezervu, která by freelance fotografy podržela v takovém období nemusí být úplně snadné. Pak už je jen otázka času, než finance dojdou kvůli nařízeným zákazům. A tím, že se nejedná o žádná „eseróčka“, ale jsou to stále jen podnikající lidé – OSVČ, má to hrozný dopad i na jejich osobní a rodinné životy. Po krizi se tak může úplně klidně stát, že váš oblíbený fotograf už tady pro vás nebude, protože kvůli nedostatku financí bude muset prodat techniku a nechat se někde zaměstnat. Takže pokud máte svého osobního / rodinného fotografa, máte ho rádi a chcete od něj mít fotky i v budoucnu, zkuste ho i v této krizi podpořit některým z následujících způsobů.

 

1. Neruš focení, přesuň ho

Máte například zaplacenou zálohu za svatební focení? A víte, že se chcete vzít, i když vám to teď karanténa překazila? Nerušte booking u svého svatebního fotografa, přesuňte termín. A pokud termín zatím nevíte, odložte na neurčito. Pro svatebního fotografa může být větší množství zrušených svateb a vrácení záloh naprosto devastující.

2. Zarezervuj si termín na focení v budoucnu

Zabookovat si termín na focení například v létě, kdy už snad bude klidněji, je nejjednodušší způsob, jak podpořit svého fotografa. I kdyby to neznamenalo pro fotografa okamžitý přísun financí, už jen ta vidina budoucích zakázek dokáže přinejmenším uklidnit.

3. Kup si dárkový poukaz na focení

Další varianta, tentokrát s okamžitým efektem přísunu financí, je zakoupení poukazu na focení. Zakoupit si ho můžete pro sebe a nebo klidně pro vaše blízké, kteří budou např. slavit narozeniny, svátky, porody, zasnoubení.

4. Obdaruj fotografa pozitivním hodnocením

Dej svému fotografovi pozitivní recenzi na facebooku nebo na googlu. Zvyšujete tak možnost, že ho v budoucnu objeví nějaký další zákazník a objedná si jeho služby. Pokud chcete dát pozitivní recenzi mě, můžete tak učinit zde.

5. Buď aktivní na sociálních sítích fotografa

Sociální sítě jsou asi nejsilnější způsob propagace pro fotografy. Buď aktivní na jejich sociálních sítích, švihni tam lajk, napiš komentář, sdílej. To všechno zvyšuje dosah jejich sociálních sítích a tím pádem i potenciál, že je objeví někdo nový a objedná si jejich služby.

6. Propaguj fotografa na svých sociálních sítích

Zasdílej profil fotografa, dej o něm zmínku a ukázku fotek ve tvých instastories, doporuč fotografa ve facebook skupinách. Zase tím zvýšíš možnost, že si jeho služby objedná někdo další.

7. Nakup presety

Spousta fotografů prodává presety do Adobe Lightroom nebo třeba i do Zoner Photo Studia. Ceny jsou většinou symbolické, ale nákupem vyjádříš svému fotografovi podporu a vyděláš mu třeba na měsíční nákup jídla.

8. Nakup tiskoviny

Nech si natisknout fotografie z předchozích focení. Možností je spousta – fotografie, plátna, obrazy, fotoknihy, kalendáře. Podpoříš tak fotografa i jeho tiskárnu.

9. Objednej se na soukromý kurz

Máš oblíbeného fotografa a chceš se naučit fotit stejně jako on? Objednej se k němu na soukromý kurz (samozřejmě až to karanténa dovolí). Každý nemusí být lektor fotografie, ale pár tipů na focení vám zvládne předat každý.

10. Nabídni mu svoje služby

Sám v něčem podnikáš a vidíš, že v tvém oboru má fotograf nedostatky? Nabídni mu svoje služby, rád se ti odmění focením. Jsi například webdesigner? Pomož svému fotografovi vylepšit jeho webové portfolio.

 

Alespoň jeden z těchto tipů určitě podpoří fotografy v jejich dalším fungování. Zkuste to, je to jednoduché a funkční. A doufejme, že většina z nás toto náročné období nějak překlepe a budeme se i nadále potkávat s otlačenými hledáčky na očích.

Co takhle rodinné nebo portrétní focení? Mrkněte na moje služby!